Mijn strijd duurt eigenlijk al 20 jaar lang

Ik heb talloze manieren geprobeerd…

Ik heb echt talloze manier geprobeerd. Je kunt het bijna niet verzinnen of ik heb er met frisse volledige inzet een start mee gemaakt. Afronding en het handhaven van het gewicht, dat is echter een stuk lastiger gebleken.

Toen ik ongeveer 18 jaar oud was, begon ik mezelf te verhongeren. Ik at in de ochtend en middag niets en tijdens het avondeten bij mijn ouders een eetlepel vol.. In het begin heb je ernstige honger, maar na een aantal dagen ebt dat weg. Dan heb je eigenlijk nog maar een paar keer honger op de dag. Met het doel voor ogen is het dan gemakkelijker eroverheen te stappen.

Dit werkte in het begin heel erg goed, ik ben destijds van bijna 110kg naar 104kg afgevallen en toen… Toen stond het plots stil.. Ik viel niet meer af, voelde me ellendig en werd keer op keer verkouden, grieperig en kreeg in feite alles mee wat er overal maar rondhing.

Ik pleegde natuurlijk echt gewoon roofbouw op mijn lichaam, die op een totale blokkade stond en het opgaf tegen 0% beloning 100% inspanning te leveren.

Ik moest daarna dus weer meer eten, en van wat meer werd het meer, meer en nog meer dan ervoor. Een aantal maanden later woog ik 124Kg. Dit was dus geen succes.

Toen ging ik sporten..

Toen ging ik sporten, dat was DE manier dacht ik. Je moet je enkel wel voorstellen dat ik eigenlijk iemand moet hebben met een stroomstok achter me.. Als ik dan 7 dagen per week wil sporten, moet diegene me met de stroomstok laten stoppen.. Als ik echter 1 dag niet gesport heb, verslapt het direct en heb dan diezelfde persoon nodig die me met die stroomstok aan het werk zet..

Dat werd dus ook geen succes, want uiteindelijk lag ik de hele zaterdag te slapen na dagelijks 2x een RPM les (Spinning).. Ik viel af, bouwde spieren op, maar het was echt een drama..

Toen ik daarna het lidmaatschap opzegde, vlogen de kilo’s er ook weer rap aan. Daarnaast, omdat ik niet heb afgebouwd, had ik enorme last van spieren en pezen. Echt een no-no om direct te stoppen met sporten als je een aantal maanden achtereen dagelijks gesport hebt.

En zo nog vele andere methoden..

Daarna heb ik nog vele andere methoden geprobeerd, van dieten tot supplementen. In al die jaren is mij 1 ding heel erg duidelijk geworden, je moet niet gaan voor een dieet, je moet niet gaan voor een sport. De bedoeling is dat je je leefstijl verandert. Een leefstijl waarin je jezelf kunt vinden, datgeen dat je prettig vindt en daardoor ook voor altijd vol te houden is. Een verandering in mindset, dat eten niet is om je lekker te voelen, maar dat het brandstof is. Net zoals je geen 100l in een 40l benzinetank moet tanken, moet je dat met je lichaam eigenlijk ook gewoon niet doen. En natuurlijk mag er soms best wat meer in, maar ik weet als geen ander dat kleine beetjes extra per dag zeker lijdt tot iets dat je niet wilt..

Ik heb dietistes gezien en internisten om te bekijken of er stofwisselingsproblemen zijn, of andere issues.. Mijn stofwisseling werkt wat langzamer dan bij een ander, maar ook dan geldt.. Met voldoende maar niet teveel en gezond ipv te vet voedsel moet het gewoon te doen zijn om rond een gezond gewicht te blijven.

De strijd

In 2019 ben ik de strijd begonnen.. Met een deadline : Binnen 999 dagen naar een gezond gewicht. Waarom? Omdat ik het zat ben om zwaar te zijn, ongezond te leven en bovenal het risico te lopen vroegtijdig te overlijden.

Hetgeen dat mij aanzette om dit te starten was eigenlijk 2 situaties: De ene was dat ik aan de eetkamertafel zat en voelde dat mijn buik in de weg ging zitten, ik kon gewoon niet meer fatsoenlijk aanschuiven. Daarnaast was er een buurmeisje van ons in de tuin en die fluisterde tegen mijn zoontje :”Waarom is jouw papa zo dik? Komt dat door de cola?”.

Natuurlijk is het niet netjes dat ze dat zei, maar het kwam wel erg hard aan. Plots begon ik mezelf heel anders te bekijken. Toen was het klaar, vastbesloten om verandering te bewerkstelligen ga ik de uitdaging aan.

Ik ben namelijk nog steeds overtuigd van het feit dat ik het kan. En ik zal er alles aan doen om dit te redden.

Geef een reactie